top of page
Modern Work Space

PRECONTRACTUELE FASE

Je wilt beginnen met ergens te werken, maar waar moet je nou op letten in je contract voordat je ervoor tekent? Hier geven wij een overzicht van de verschillende punten waar je op moet letten met intreding van de WAB en wat dit betekent voor jou.

Precontractuele fase: Informatie en tips

Wat zijn de aandachtspunten voordat je akkoord gaat met een contract? En wat betekent dit voor jou?

​

Alvorens je een arbeidscontract ondertekent, is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  1. Periode: Het is mogelijk om arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd of onbepaalde tijd te tekenen. Een tijdelijk contract is een contract met een einddatum. Het hoeft niet altijd een specifieke einddatum te hebben, het kan bijvoorbeeld ook tijdens een project worden gesloten. Daarom verwijst een tijdelijk contract altijd naar een bepaalde periode. Contracten voor onbepaalde tijd bevatten geen einddatum of deadline indicatie. Een contract voor onbepaalde tijd wordt ook wel een vast contract genoemd. 

    Tip: Besluit vooraf voor hoelang je een contract wilt aangaan en zoek hierbij een passend contract.

  2. Proeftijd: Er is geen verplichte proeftijd in de arbeidsovereenkomst. Als er een proeftijd is, geldt deze voor zowel de werknemer als de werkgever. Een contract van zes maanden of minder mag geen proefperiode bevatten. Bij een tijdelijk contract van meer dan zes maanden en minder dan twee jaar bedraagt de proefperiode maximaal 1 maand. Bij een vast contract of bij een contract van meer dan 2 jaren bedraagt de proefperiode ​​maximaal 2 maanden. Als je langere tijd in dezelfde functie voor de dezelfde werkgever hebt gewerkt en je hebt een nieuw contract gekregen, dan mag dit contract geen nieuwe proefperiode niet bevatten.

    Tip: Bekijk altijd goed of er een proeftijd overeengekomen is en of de duur daarvan rechtsgeldig is.
    Wanneer het werk je tijdens de proeftijd niet bevalt, kun je per direct afscheid nemen.

  3. Functieomschrijving: Het is belangrijk dat de functieomschrijving duidelijk is omschreven in het arbeidscontract. De beschrijving moet overeen komen met het werk dat je daadwerkelijk gaat uitvoeren. Dit is om te bepalen of je het juiste salaris gaat ontvangen. De functiebeschrijving is de basis van het hele proces voor de werkgever om werknemers te bedienen en te evalueren.

    Tip: Bekijk altijd of de omschrijving van de functie in de overeenkomst overeenkomt met wat er mondeling wordt besproken.

  4. Vakantie: Volgens de wet heb je jaarlijks recht op 4 weken vakantie. Dit is gebaseerd op 20 dagen voltijds werk. Afhankelijk van de cao of individuele arbeidsovereenkomst krijg je mogelijk meer vakantie.

    Tip: Kijk eerst altijd in de overeenkomst hoeveel vakantiedagen/vakantie-uren worden aangegeven en of dit voldoet aan het minimum. 

  5. Concurrentiebeding: Een concurrentiebeding is een bepaling in een arbeidscontract die jou kan verbieden om na afloop van het arbeidscontract bepaalde concurrerende werkzaamheden te verrichten. Een concurrentiebeding kan in een vast contract of een tijdelijk contract staan. In een tijdelijk contract moet deze clausule aan meer eisen voldoen. Een concurrentiebeding kan echter alleen worden opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst als je 18 jaar of ouder bent. Als jouw arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding heeft, moet je in ieder geval de betrokken werkzaamheden, de toepasselijke kilometerstraal en de geldende arbeidsperiode vermelden. Ontbreekt in de clausule een van deze zaken? In dat geval is het concurrentiebeding mogelijk ongeldig. Als je hierover twijfelt, neem dan contact met ons op!

  6. Opzegtermijn: Als je een tijdelijk contract hebt, kan het zijn dat er geen opzegtermijn in is opgenomen. Dit kan betekenen dat je niet tussentijds kunt opzeggen zonder een flinke schadevergoeding te betalen. In jouw contract kan ook zijn bepaald dat zowel jij als je werkgever het contract voortijdig kunnen beëindigen. Werkgevers kunnen alleen opzeggen na toestemming van het UWV, werknemers hebben deze toestemming niet nodig. De opzegtermijn moet altijd in acht worden genomen.

    Tip: Wanneer je afscheid wilt nemen van je werkgever, let dan eerst op of er een opzegtermijn in acht is genomen en houdt hier rekening mee. 

  7. Pensioen: Werkgevers zijn niet verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling. Is er niks over een pensioenregeling opgenomen in het contract of in de geldende cao, dan geldt er geen pensioenregeling en bouw je geen pensioen op. Als  er wel een pensioenregeling is opgenomen, is de werkgever ook verplicht om aan die regeling te voldoen. Meer informatie kan je opvragen bij het pensioenfonds!

  8. Ziekte: In jouw contract kan zijn opgenomen dat je maximaal voor de eerste twee dagen van ziekte niet wordt uitbetaald. Dit heten loonvrije wachtdagen. Als dit niet is bepaald in jouw contract, word je automatisch betaald vanaf de eerste dag van je ziekte. De werkgever is verplicht minimaal 70% van je salaris door te betalen. Ook hierover kan je in jouw contract een overeenstemming bereiken. Het salaris dat je tijdens je ziekte krijgt, mag in ieder geval niet lager zijn dan het minimumloon. 

    Uitbetaling bij ziekte is in de meeste gevallen niet van toepassing bij een uitzendovereenkomst of een detacheringsovereenkomst.

    Tip: Kijk in je contract of er wachtdagen overeen zijn gekomen. Wanneer je jezelf ziek wilt melden doe dit dan altijd op de juiste wijze. Deze wijze wordt vaak voorgeschreven door je werkgever. 

Precontractuele fase: Tekst

VOORBEELD ARBEIDSOVEREENKOMST BEPAALDE TIJD

Wil jij weten hoe een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd er uitziet of wil je deze vergelijken met je eigen contract? Klik dan op downloaden voor een voorbeeld!

Precontractuele fase: Bestanden
bottom of page