top of page

VERSCHILLENDE ARBEIDSCONTRACTEN

Verschillende arbeidsovereenkomsten: Welkom

Als werknemer kun je te maken krijgen met de volgende zes arbeidsovereenkomsten: 

​

  • De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd:

Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een contract dat blijft doorlopen totdat deze door de werkgever of de werknemer wordt beëindigd. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt ook wel een vast contract genoemd.

​

Wat betekent dit voor jou?:
Wanneer je een arbeidscontract voor onbepaalde tijd hebt, betekent dit dat je voor een langere tijd gaat werken zonder dat er een einddatum bekend is. 

​

Een arbeidscontract voor onbepaalde tijd kan op een aantal manieren worden beëindigd. Het contract kan tijdens de proeftijd worden beëindigd door de werkgever of de werknemer. Daarnaast kan het contract eindigen wanneer er sprake is van wederzijds goedvinden, de werkgever en de werknemer gaan dan beiden akkoord met het ontslag. 

Verder kan de werkgever ontslag aanvragen via het UWV of de kantonrechter. Tenslotte kan een werknemer ook op staande voet worden ontslagen. Kijk voor meer informatie bij Afsluiting contractuele fase.

​

  • De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd:

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een overeenkomst die tijdelijk loopt en maximaal 3 jaar kan duren. Er zal in meeste gevallen een contract worden aangeboden van 6 maanden. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt ook wel een tijdelijk contract genoemd. 


Dit wordt ook wel een tijdelijk contract genoemd en is een flexibel contract.

​

Wat betekent dit voor jou?:

De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is de meest voorkomende vorm van een contract. Een tijdelijk contract kan maximaal 3 keer verlengd worden binnen 3 jaar. Na deze 3 jaar wordt het arbeidscontract omgezet naar een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Dit wordt ook wel de ketenregeling genoemd. Kijk voor meer informatie bij Contractuele fase.

​

Bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd moet de werkgever aan de zelfde voorwaarden voldoen als bij een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. De enige aanvulling is dat een arbeidscontract voor bepaalde tijd ook tussentijds kan worden beëindigd, mits dit is opgenomen in het arbeidscontract. Daarnaast kan de werkgever er ook voor kiezen dat het arbeidscontract niet wordt verlengd. 

Verschillende arbeidsovereenkomsten: Tekst
  • De uitzendovereenkomst:

Een uitzendovereenkomst is een flexibel contract voor werknemers die worden ingehuurd door een uitzendbureau.

​

Wat betekent dit voor jou?:

Als je voor een uitzendbureau aan de slag gaat dan wordt je uitgeleend aan een inlener. Met inlener wordt bedoeld het bedrijf die hulp nodig heeft bij het werven van kandidaten. Dit is in meeste gevallen voor een bepaalde tijd. 

​

Wanneer de inlener geen werk meer voor je heeft, word je teruggestuurd naar het uitzendbureau. Vervolgens gaat het uitzendbureau aan de slag om je weer bij een ander bedrijf te plaatsen.

​

Als uitzendkracht worden je rechten bepaald door de cao voor uitzendkrachten. In deze cao is het fase systeem vastgelegd. Het systeem is onderverdeeld in drie fasen: A, B en C. Hoe hoger de fase waarin je je bevindt, hoe meer rechten je als uitzendkracht verkrijgt. Kijk voor meer informatie over de verschillende fasen bij de ketenregeling.

​

  • De detacheringsovereenkomst:

Een detacheringsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de werknemer tijdelijk ergens anders werkt. 

​

Wat betekent dit voor jou?:

Een detacheringsbedrijf kan personeel aan andere werkgevers uitlenen. Dit wordt ook gezien als een flexibel contract. Het is een tijdelijke overeenkomst die wordt beëindigd wanneer er geen (extra) personeel meer nodig is.

​

  • De modelovereenkomst:

Een modelovereenkomst is een contract bedoeld voor freelancers of zzp’ers waar zij kunnen worden ingehuurd voor een specifieke opdracht. Wanneer ze deze opdracht hebben voldaan, eindigt het contract.

​

  • De oproepovereenkomst:

Een oproepovereenkomst is een overeenkomst waarbij de werknemer wordt opgeroepen wanneer hij/zij nodig is en wekelijks niet dezelfde uren maakt. Dit wordt ook wel een 0-uren contract genoemd.

​

De voorwaarden voor het beëindigen van een oproepovereenkomst zijn hetzelfde als de voorwaarden bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een arbeidscontract voor bepaalde tijd. 

​

Verschillende arbeidsovereenkomsten: Tekst
bottom of page